VYUŽITÍ PIVOVARSKÝCH KVASNIC VE VÝŽIVĚ DOJNIC
Jako zdroj bílkovin
Použití kvasničných kultur ve výživě skotu má dlouhou historii která souvisí s používáním tzv. zákvasů. V souvislosti s vědeckými poznatky uplatňovanými ve výživě hospodářských zvířat v tomto století byly kvasinky přidávány do krmných dávek skotu zejména jako zdroj bílkovin. Také v současné době představují pivovarské kvasnice jeden z mála (kromě kvasnic Vitex) legálních zdrojů živočišné bílkoviny který je možné do krmných dávek skotu bez jakéhokoliv legislativního nebezpečí zařadit. Skutečnost, že kvasničná bílkovina je živočišného původu umožňuje s úspěchem využít tzv. „by pass“ efektu zejména u vysokoprodukčních dojnic.
Princip působení
Živé kvasinky mají pozitivní vliv zejména na bachorové funkce. Hlavní účinek spočívá v ovlivnění mikrobiální populace a tím v usměrnění průběhu fermentace. Výsledkem je účinnější odbourávání vlákniny a tím zvýšený příjem krmiva. Dále spotřebovávají volný kyslík a tím napomáhají udržet anaerobní prostředí. Stabilizují také pH a rozkládají endotoxiny. Rovněž se zvyšuje množství bakteriální bachorové biomasy ve které je vysoký obsah esenciálních aminokyselin (hlavně methionunu a threoninu). Konečným efektem je zvýšená produkce kyseliny propionové a vyšší množství poskytnuté metabolizovatelné energie.
Celkový výsledkem všech uvedených pozitivních vlivů je zvýšená produkce mléčné bílkoviny.
Živinové složení při různé sušině
V následující tabulce je obsah vybraných živin v jednom kilogramu pivovarských kvasnic při sušině 10%.
NEL (MJ) | PDIN (g) | Dus.Lát. (g) | Vlák. (g) | Ca (g) | P (g) | Mg (g) | Zn (mg) | |
10% | 0,79 | 31,6 | 50,4 | 3,3 | 0,14 | 1,6 | 0,29 | 4,41 |
Další příznivé účinky na organismus zvířat
Hlavní zásady pro zkrmování u skotu